13 Şubat 2014 Perşembe

J.R.R. Tolkien - Hobbit Kitap Yorumu

John Ronald Ruen Tolkien'in elinden çıkan her kitap güzeldir efendim. Ama Hobbit'in özel bir büyüsü var, bana kalırsa en hoş olan da bu kitap:

Genel Bilgiler
Orjinal Adı: The Hobbit
Yazarı: J.R.R. Tolkien
Sayfa Sayısı: 426

Arka Kapak Ne Diyor?
Benim okuduğum kitapta, arka kapağında kocaman bir ejderha resmi vardı. Açıkçası; bir arka kapak yazısından çok daha iyi anlatıyor kitabı. Ama  D&R'da bulduğum bir yazıyı sizle paylaşabilirim:

Bir İngiliz Edebiyatı Profesörü olan J.R.R. Tolkien bundan yaklaşık yetmiş yıl kadar önce dünyaya bir kitap hediye etti. Bu kitapla birlikte insanlar ilk defa hobbit denen ahaliyle karşılaşıyordu. Cücelerden bile kısa boylu, yemeye, içmeye ve eğlenmeye düşkün, iyi yürekli, mutlu ve kendi küçük köylerinde her tür maceradan uzak yaşayan bir ahaliydi hobbitler. Ta ki büyücü Gandalf onları ziyaret edene kadar.
"Hobbit", diğer hobbitlerden aslında hiç de farklı olmayan bir hobbitin, Bilbo Bagginsin fantastik maceralarından oluşuyor. Bilbo Baggins, büyücü Gandalf ve cücelerle birlikte, cücelerin hazinesini kötü ejderha Smaug'dan geri almak için aslında hiç de istemediği bir yolculuğa çıkar. Ama yine de hobbitin içinde henüz keşfedemediği maceracı bir yan vardır ve yolculuk ilerledikçe Bilbo Baggins kendi cesaretinin ve gücünün farkına varmaya başlar. 
Tolkienin aslında çocuklar için kaleme aldığı "Hobbit", çok geçmeden yetişkinlerden, özellikle de 60'ların asi gençliğinden büyük ilgi gördü. Bunun üzerine Tolkien hobbitlerin, elflerin, cücelerin ve insanların goblinler, troller, kurtlar ve her tür kötü ve çarpık yaratıkla olan mücadelesini anlatmaya devam ederek "Yüzüklerin Efendisi"ni yarattı. Bugün "Hobbit"le birlikte "Yüzüklerin Efendisi" fantastik edebiyatın kült eserleri arasında yer alıyor.

Ben Ne Diyorum?
Dediğim gibi, kitabı J.R.R. Tolkien yazmış. Ne diyeyim, harika. Kitap, Yüzüklerin Efendisi'nin aksine çocuklar için yazılmış. Bu yüzden de çok daha anlaşılır bir dil vardı. Şu sıralar Yüzüklerin Efendisi'ni okuyorum. Bilmediğim çok kelime var, yanımda sözlük de taşıyorum bu yüzden. Ama Hobbit öyle değil. Bir çocuğun anlayacağı ve seveceği kadar açık, bir yetişkinin okuyup beğeneceği kadar etkileyici. Hani, düşünüyorsanız eğer, boşuna düşünüyorsunuz derim. Hemen alın. Eğer Yüzüklerin Efendisi'ne başlamak isterseniz de, önce Hobbit'i okumak en iyisi. Çünkü Hobbit, Yüzüklerin Efendisi'ndeki olaylardan önce yaşanmış bir hikayeyi anlatıyor(çok güzel bir şekilde) ve Hobbit'ler ile ilgili bilmemiz gereken her şeyi kapsıyor.(Orta Dünya ve diğer tüm o şeyler için Silmarillon ideal) Hobbit de, tıpkı Yüzüklerin Efendis'nde olduğu gibi Kahraman bakış açısı kullanılarak yazılmış. Ve Tolkien öyle büyülü bir dille yazıyor ki, hayran kalmadan edemedim.
Hikaye konusundan bahsetmeme ne gerek, bir üstteki bölümde anlatılmış zaten...

Puanım
Çok barizdi diyelim. 1 pusheen çok kötü 5 pusheen çok iyi olmak üzere:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder